Så botar vi ålderismen

Så botar vi ålderismen var temat för ett seminarium som Diversity Charter Sweden höll i dag, fredag den 15 februari, på Scandic Contintental i Stockholm. Två av Delegationens egna ambassadörer var inbjudna som talare; John Mellkvist, PR-konsult och framtidsspanare, samt Barbro Westerholm, Sveriges mest årsrika riksdagsledamot. Därutöver var även Eirik Winter, VD för BNP-Paribas Norden och Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups inbjudna talare.

John gav exempel på ett flertal äldre personer som fortsatt sina karriärer eller startat en ny karriär mycket högt upp i åldrarna Han menade att det är bra för yngre personer att använda sig av äldre förebilder för att kunna se sin egen möjliga utveckling på sikt, istället för att se begränsningar och tänka att allt ska hinna göras under ett fåtal år.

Barbro framhöll att ålder en den svåraste diskrimineringsgrunden och att diskrimineringslagen är rätt tandlös när det gäller ålder. Hon har lyft frågan till den nya jämställdhetsministern Åsa Lindhagen och kommer att fortsätta göra det även framöver.

Eirik, som efter att ha bott dryga 20 år utomlands nu återvänt till Sverige, menade att vi i Sverige har ett otroligt stort åldersfokus och att vi ligger efter andra länder när det gäller att se nyttan och behovet av äldres kompetens och erfarenhet.

Rose-Marie, som fick sitt jobb som presschef vid Spendrups när hon var 66 år, menade att hon möter mycket ifrågasättande varför hon vill fortsätta jobba efter 65, det ses – tråkigt nog – som något konstigt. Hon menade också att det är viktigt att organisationer har rutiner för hur man ska ta tillvara på de äldre som finns i verksamheten, och påminde också om att det pga. lägre arbetsgivaravgifter är ekonomiskt fördelaktigt att anställa äldre personer.

Diversity Charter Sweden är en ideell förening som verkar för att främja arbetet med mångfald i arbetslivet. De vill påvisa nyttan och lönsamheten med ett inkluderande förhållningssätt i arbetsliv och samhälle, och arbetar för att mångfald och inkludering ska vara en självklar och integrerad fråga i varje modernt företags- och organisations strategi. Genom regelbundna aktiviteter ger de sina medlemmar stora möjligheter till strategi- och erfarenhetsutbyten samt att få ökad kunskap. Medlemmarna består av företag och organisationer som arbetar aktivt med mångfald och ett inkluderande förhållningssätt i den egna organisationen.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera