Ambassadör: Det bubblar av ålder

Vad jag hoppas uppnå genom Delegationen för senior arbetskraft? Att vi kan hjälpa till att höja temperaturen i åldersfrågorna, att skapa nya ytor för samtal och att driva på för en mer positiv syn på både ålder och åldrande. Bara då kan fler ges möjlighet att komma till sin rätt så länge de själva önskar – och på så vis fortsätta bidra till samhällsnyttan. Men det räcker inte med att tillåtas jobba längre, man måste efterfrågas också. Här finns ett viktigt attitydjobb att göra.

Ett ökat intresse för ett ämne omgärdat av problem är alltid första steget mot förbättring. Därför gläds jag åt att tydligt kunna se hur media på kort tid ökat sitt fokus på ålder. Området blir nu allt oftare en faktor i nyhetsvinklar och reportage – fast på positivt sätt, när inspirerande exempel lyfts fram. Eller, på ett konstruktivt negativt sätt, när nya fakta presenteras om de åldersfördomar som länge fått härja fritt. Det här gör stor skillnad i en tid då vi behöver nya, mer uppdaterade bilder av vad modernt åldrande handlar om. Och dessa kommer nu på löpande band.

Där borta i USA har stilikonen Iris Apfel, 97, just tecknat modellkontrakt med agenturen IMG och här hemma i Sverige har barnvisedrottningen Gullan Bornemark, 91, mottagit sin första Grammis-utmärkelse. Hälsoföretaget Feelgood presenterade nyligen en undersökning av 20.000 friskvårdare, som bland annat påvisade hur 50-plussarna är mer engagerade och kände sig mer delaktiga på jobbet än de som var hälften så gamla. Två nya svenska ambassadörsnätverk för seniora influencers har lanserats – Ywonn och Wakai. Resumé har börjat samla in nomineringar för en talanglista från 50 år, utan övre åldersgräns. (Något jag uppmanar alla talanglistmakare att göra). Viktig markering i den kreativa bransch där begreppet talang på tok för länge varit på tok för hårt förknippat med ungdom.

Den ålderssnäva talangnorm som så länge fått råda, har både skapat orimlig press på de unga att lyckas och exkluderat de äldre från att göra detsamma. Men jag spår förändring. I våras skrev jag en krönika i SvD Perfect Guide med titeln ”Det våras för late bloomern” och det är precis detta fenomen vi nu ser öka i omfattning. Fler kommer att få uppleva nya framsteg längre fram i livet – dels för att den egna förmågan tillåter det, men också för att så många av oss vill se det hända. Inte minst för att insikten når allt fler om att denna oanade talang eller självförverkligade stjärna som till slut hittade sin grej, mycket väl kan vara du själv en dag i framtiden. Tänk gärna så här: Varje spadtag för att begrava ålderismen, är en förbättring av jordmånen för ett långt och innehållsrikt liv. Ditt liv.

John Mellkvist

Dela via

Kopiera länk

Kopiera